Tasikoki biedt opvang aan tientallen diersoorten. Momenteel heeft Tasikoki de zorg over ongeveer 400 dieren. Verreweg de meeste komen uit de illegale dierenhandel.

Vogels uit Wallacea en Papoea

Papegaai

Papegaai

Door de grote illegale handel in tropische vogels vanuit de Molukken en Papoea, vormen vogels de grootste groep dieren in Tasikoki. Het gaat vooral om lori's, papegaaien en kaketoes die via Noord-Sulawesi naar de Filipijnen of de vogeltjesmarkten op Java worden gesmokkeld. Daarnaast vangt Tasikoki ook kasuarissen, neushoornvogels en adelaars op.

Makaken

Kuifmakaak

Kuifmakaak

Bijna nergens ter wereld leven makaken en de mensen met wie zijn hun leefomgeving delen goed samen. Makaken zijn territoriaal, leven in groepen, zijn zeer intelligent en passen zich vaak goed aan hun omgeving aan. Lokale boeren en dorpelingen beschouwen de primaten als plaagdieren en er wordt actief op gejaagd. De bescherming van deze bedreigde dieren is een grote uitdaging.

Op Sulawesi leven de laatste zeven endemische makaaksoorten. Ze worden alle zeven met uitsterven bedreigd door een combinatie van het verdwijnen van hun leefgebied en in mindere mate de jacht op bushmeat.

In de regio Manado-Bitung-Tomohon zijn de afgelopen 10 jaar bijna 200 kuifmakaken, Temmincks makaken en Hecks makaken gered die als huisdier werden gehouden of als smokkelwaar werden verhandeld.

Babiroessa's en anoa's

Babiroessa

Babiroessa

Zowel de anoa (Bubalus) als de babiroessa (Babyrousa) zijn door de jacht op bushmeat in het grootste deel van de Minahasa uitgestorven. Soms worden in de illegale dierenhandel nog levende exemplaren aangetroffen. Deze dieren kunnen worden opgenomen in herstelprogramma's, waarbij er met de dieren wordt gefokt of waarbij de dieren worden beschemd in hun natuurlijke leefomgeving.

Taskoki is door de provinciale wildbeheerautoriteiten aangewezen als het officiele conservation centre van Noord-Sulawesi. Tasikoki werkt daarbij nauw samen met andere instellingen die zich bezighouden met het behoud van de anoa en de babiroessa. Tasikoki is ook het adviesorgaan van het officiele Anoa Breeding Centre in Manado. Dit doet zij samen met de dierentuin van Leipzig, met wie zij samen stamboekhouder is.

Dieren van Borneo, Sumatra en Java

Orang-oetans

Orang-oetans

Noord-Sulawesi is een belangrijk knooppunt in de illegale dierenhandel en dieren vanuit heel Indonesie worden via Noord-Sulawesi naar de Filipijnen en vervolgens de rest van de wereld gesmokkeld. Hierdoor worden er in Noord-Sulawesi ook dieren geconfisceerd die oorspronkelijk uit Borneo, Sumatra en Java komen. Denk hierbij aan plompe lori's, langoeren, gibbons, Java-apen, orang-oetans, honingberen en zelfs luipaarden.

Reptielen

Krokodil

Krokodil

Tasikoki vangt ook krokodillen en andere reptielen op. Tasikoki heeft recentelijk verschillende krokodillen opgevangen, maar omdat het leefgebied van krokodillen steeds vaker worden ingenomen door menselijke activiteiten, worden nauwelijks vergunningen verstrekt om deze dieren weer vrij te laten. Tasikoki moet deze prachtige dieren daardoor noodgedwongen in gevangenschap houden.

Momenteel zoekt Tasikoki naar middelen om een nieuwe krokodillenopvang en mangroveinformatiecentrum op te zetten.